dilluns, 21 de maig del 2018

Temps de canvis a la Nefrologia catalana

Fa uns dies ens vam reunir els nefròlegs catalans a Lleida per a celebrar la nostra reunió anual. El programa científic va ser interessant amb una participació a les sessions millor que altres anys. Però, al meu entendre, el més destacat va succeir a l’Assemblea on es van aprovar canvis molt significatius. Aquest canvis són fruït d’una reflexió reposada i tenen com a objectiu millorar el posicionament actual de la nostra especialitat a Catalunya. (https://nefrociencia.blogspot.com.es/2018/02/prevenir-i-curar.html) .En la meva opinió, aquest posicionament és dolent i molt per sota del pes real de la Nefrologia. El tractament renal substitutiu suposa un 4% de tota la despesa sanitària. A Catalunya el nombre de nous pacients en diàlisi no para de créixer i, el que es més frustrant i sorprenent, no sabem la causa de la insuficiència renal en més del 60% del casos . Malgrat això, per exemple, encara no s’ha dedicat cap Marató de TV3 per tal de conscienciar la població sobre la problemàtica de la malaltia renal crònica i fomentar la recerca per tal de prevenir-la o tractar-la millor (https://nefrociencia.blogspot.com.es/2018/01/el-trasplantament-renal-i-els-oblidats.html). Teniu disponible una enquesta a la nostra pàgina web (http://www.socane.cat) que ens ajudarà a identificar cap a on hem d’enfocar els nostres esforços a partir d’ara. Seria bo que la participació fos significativa. 

En primer lloc la renovació del 50% de la Junta Directiva. Per primera vegada una Junta de la Societat Catalana de Nefrologia té més dones (4) que homes (2) i una edat mitjana per sota dels 45 anys. A més vam aprovar la creació d’una vocalia de residents. Aquest canvis crec que van en la bona direcció i apropen els socis a la presa de decisions. 

També es va decidir que, donades les dificultats per a trobar candidatures, a partir de l’any que ve, la reunió anual la organitzarà la pròpia Junta i que la seu serà Barcelona cada 2 anys, sent la resta altres zones de Catalunya. 

Es va aprovar la nova normativa per als grups de treball de la Societat Catalana de Nefrologia amb l’objectiu de potenciar la seva labor i donar-los força i certa independència econòmica de tercers. 

Durant els propers mesos es constituirà un grup de treball de representats de la Junta i altres professionals motivats, amb la idea de redefinir el rol de la nostra societat i identificar quines haurien de ser les principals accions a desenvolupar durant els propers 2 anys. Em sembla que és un moment prou important per a què tothom s’impliqui, els més grans amb la seva experiència i els més joves amb la seva empenta i expectatives d’un futur professional millor. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada