dissabte, 3 de març del 2018

Dones i Nefrologia

El proper dijous, 8 de març es celebra el dia mundial del ronyó. Aquest any el lema és “Dona i Salut Renal”.  Com que la malaltia renal crònica afecta més a l’home (encara que sembla que això està canviant), es tracta d’emfatitzar que la malaltia renal també la pateixen les dones, que hi ha malalties que afecten principalment dones com ara el Lupus i que suposa per a la dona amb malaltia renal l’embaràs o com la malaltia renal pot afectar la fertilitat.  Tot això ho trobareu a excel·lents comentaris editorials com els publicats a Clinical Kidney Journal i que són de lliure accés. https://academic.oup.com/ckj/article/11/1/7/4794876

El dia 8 de març és també el Dia International de la Dona Treballadora i, a Espanya, hi ha convocada una vaga feminista per a reivindicar la igualtat de gènere i denunciar la bretxa salarial i la cronificació de l'atur que pateixen les dones. Es vol demostrar que “sense les dones el món s’atura”. No puc estar més d’acord. De tota manera, crec que també és mala sort que el dia que tenim dedicat a tot el món a parlar de com la malaltia renal afecta a la dona, a Catalunya la notícia serà la vaga feminista. El Servei de Nefrologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol organitza a Badalona una Jornada sobre la Dona i Malaltia Renal Crònica http://germanstriashospital.cat/diamundialronyo . Em sembla una excel·lent iniciativa que compta amb el suport de la Societat Catalana de Nefrologia.

Ahir mateix una col·lega tuitava una foto feta a una reunió de trasplantament on els 6 experts convidats eren homes https://twitter.com/AManonelles/status/969550239072964610 i es preguntava si algun dia les dones podrien progressar professionalment igual de ràpid que els homes. Crec que la reflexió és molt adient, doncs és un fet que a les posicions de lideratge la proporció de dones és molt inferior a la esperada. Però, quins són els principals motius? Per exemple, la majoria de nous nefròlegs són dones. Els equips de Nefrologia han passat de ser majoritàriament masculins a tenir una proporció en molts casos superior al 50% de dones. En la meva experiència com a Nefròleg no he vist mai una diferència salarial de gènere i, en canvi si que la hi ha entre interins i estatutaris, com comentava la setmana passada (i no sembla que això importi massa als sindicats). Per tant no és un problema d’accés a la feina ni de salari. Una vegada dins de la organització tothom té les mateixes oportunitats. Puc posar com a exemple els ajuts a projectes de recerca per a metges joves de l’Hospital de Bellvitge: dels 12 concedits en els darrers anys, tots ho han estat a dones.

En la meva opinió la causa no és dintre de l’Hospital sinó fora, en els rols socials i familiars. Ja he comentat altres vegades que el període crític de desenvolupament professional en Medicina és entre els 30 i 40 anys. Per a la dona metge que vol tenir fils, aquesta dècada sol ser el moment escollit. Per tant, la dona en el moment més decisiu de la seva carrera professional juga amb inferioritat de condicions. Hi ha també fets antropològics més enllà de l’agressivitat, que també hi juguen paper, al menys a mi m’ho sembla. Les dones integren millor el món de les emocions i el racional, mentre que els homes poden comportar-se racionalment o en determinades circumstàncies guiats per emocions. Un cert quixotisme de vegades no va malament.

Els trets antropològics i els rols socials no es canvien amb quotes. A mi em sembla que només ho podem fer a través de la educació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada