dissabte, 10 de març del 2018

Sense dones no hi ha trasplantament de viu

Durant el darrers anys els nefròlegs hem transmès que el trasplantament renal de donant viu es la millor opció de tractament per als pacients que necessiten de tractament renal substitutiu. Des de inicis de 2000 fins a 2013-14 es va produir un creixement exponencial en el nombre d’aquest tipus de trasplantament a Catalunya, com podeu observar a la figura, línia fosca (Informe Activitat Donació i Transplantaments OCATT, 2017).  Si us hi fixeu, observareu que la corba s’inverteix en el darrers 3 anys i hi ha una clara tendència a la baixa.


Les causes no les coneixem, però s’han formulat algunes hipòtesi. La que té més adeptes sosté que aquesta baixada és conseqüència de l’èxit de la donació de cadàver, que ha experimentat un creixement espectacular durant aquest mateix període, gràcies a la consolidació dels programes de donació en asistòlia controlada. Per entendre’ns, això vindria a dir que, com que hi ha tantes opcions de rebre un trasplantament de cadàver, es podria esperar una mica abans de plantejar la donació de viu. En la meva modesta opinió, aquesta no és la causa, encara que pot ser una bona excusa. Els que ens dediquem a això sabem que davant d’un pacient que ha d’iniciar tractament renal substitutiu la primera opció que se li planteja és avaluar la possibilitat de trasplantament de donant viu, més encara si es té compte la baixa probabilitat de trasplantament pre-diàlisi des de que a Catalunya es va implementar el nou model d’assignació d’òrgans per a pacients en llista d’espera de trasplantament renal. Només recordar que, malgrat el creixement d’activitat, el temps d’espera no s’ha reduït de forma significativa i que, malauradament, encara hi ha pacients que moren en llista d’espera. Per tant, si us plau, no donem aquest tipus de missatge, no fos cas que algú s’ho cregui.

Aquest fenomen no és exclusiu de Catalunya, també s’ha observat als Estats Units. Ells també s’han fet aquesta pregunta i l’han abordat amb mètode científic. En una publicació recent http://jasn.asnjournals.org/content/early/2018/03/07/ASN.2017111160.abstract liderada pel Dr John Gill es comprova com, de la mateixa manera que passa a Catalunya, la majoria de donants renals vius són dones (un 44% més que els homes) i curiosament, i aquí la part interessant del treball, mentre que les dones continuen donant de la mateixa manera, el homes ho han reduït en un 25%, de tal manera que el gap de donació entre dones i homes s’ha eixamplat.  Les causes continuen sent desconegudes, els autors proposen que hi ha una certa relació amb el salari, però al menys el problema es va acotant.


A casa nostra, més enllà de suposicions, també caldria començar a aplicar el mètode científic per a analitzar les causes de la caiguda de la donació de viu i intuir estratègies que ajudin a invertir la tendència.  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada